Românii, organizați în dormitor, dezorganizați în bucătărie

Românilor le vine cel mai greu să păstreze ordinea în dulapul cu haine, iar bucătăria este spațiul cel mai greu de organizat din întreaga casă, arată un sondaj realizat de Diana Mihăilă, primul blogger-professional organizer din România. 85% dintre participanți afirmă că ar fi mai ordonați dacă ar avea la dispoziție sisteme speciale, iar peste 92% spun că ar începe un proces de organizare dacă ar cunoaște metode eficiente, timpul fiind mereu o provocare.

 

Cel mai dificil de păstrat în ordine sunt bucătăria (34,1%), livingul (24%) și camerele copiilor (15,1%).La pol opus se află dormitorul matrimonial și baia, unde organizarea pare a fi mai simplă.

Aproape jumătate dintre participanții la sondaj spun că dulapul cu haine este cel mai greu de ținut organizat. Bătăi de cap dau și sertarele, cuierul și spațiile de depozitare ascunse (lada patului, tabureți, cufere etc.). Cei mai mulți depozitează piesele vestimentare preponderent pe rafturi. Umerașele și sertarele sunt următoarele opțiuni. În ceea ce privește stilul de sortare, multora le este ușor să creeze categorii, seturi sau ținute.

87,7% dintre respondenți au zis că triază lucrurile în funcție de sezon, iar cei mai mulți depozitează hainele în stive atât pe rafturi, cât și în sertare. Concret, peste 40% pun hainele din sertare în stive sau fac combinații de stive, depozitare pe verticală (metoda KonMari) sau rulate, iar pe rafturi, 2/3 aleg stocarea de acest fel.

85% dintre participanții la sondaj afirmă că s-ar organiza mai bine dacă ar avea la dispoziție sisteme speciale. Totuși, un număr redus de persoane le utilizează. Cei mai mulți au ales piese de mobilier cu rafturi (76%), sertare (11,7%) și bare de agățare (8,9%). 92% spun că ar începe un proces de organizare dacă ar cunoaște metode eficiente, însă susțin că timpul reprezintă o provocare.

„Am constatat că românii sunt extrem de interesați de organizare și de găsirea de soluții pentru casa și spațiul lor de lucru, dar și pentru o mai bună gestionare a timpului, banilor și a resurselor de care dispun. Mulți afirmă că dezordinea le provoacă stres și din acest motiv sunt dispuși să învețe să fie mai ordonați. Organizarea este simplă atâta timp cât știm ce lucruri deținem și unde se găsesc ele în spațiu în orice moment”, spune Diana Mihăilă, specialist în soluții de organizare.

Organizarea timpului

Dintre cele 3 mari tipuri de organizare (organizarea pe plan personal, organizarea casei și organizarea pe plan profesional), cei mai mulți își doresc să își pună în ordine locuința. Urmează managementul timpului, banilor și resurselor și, pe trei, spațiul de lucru.

Pe plan personal, mai bine de jumătate din participanții la studiu afirmă că întâmpină dificultăți în gestionarea timpului, o treime nu se descurcă prea bine cu bugetul, iar restul sunt încurcați de gadgeturi, mașini, echipamente și accesorii de zi cu zi.

Aproape 90% spun că sunt dispuși să treacă printr-un proces amplu de organizare a locuinței, dar într-o manieră treptată, iar două treimi consideră că un program personalizat de consiliere îi poate ajuta să își îmbunătățească stilul de viață.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie – noiembrie 2018, online și offline. Participanții sunt preponderent din mediul urban (90%), cu precădere din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Constanța. Vârsta medie este 30 de ani, iar veniturile lunare depășesc 3.000 de lei la majoritatea participanților.

Diana Mihăilă este primul blogger-professional organizer din România, membru al International Association of Professional Organizers și consultant în celebra metodă KonMari. Ea este și creatoarea programului gratuit de organizare a locuinței, ce te poate ajută să obții un stil de viață mai echilibrat în decurs de o lună. Peste 1.100 de persoane s-au înscris în program și și-au pus în ordine, în paralel, diferite spații din casă, pe parcursul lunii octombrie.

Detalii despre proiectele și workshop-urile Dianei găsești pe blog și în grupul cu idei de organizare pe care l-a creat pe Facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s